با خوردن میوه و سبزیجات بیشتر، خواب بهتری را تجربه کنید!
ما میدانیم که کیفیت خواب روی جنبههای مختلفی از سلامت تاثیر میگذارد و راههای زیادی برای داشتن خواب بهتر وجود دارد؛ ازجمله داشتن محیط خواب مناسب، انجام منظم ورزش و براساس جدیدترین پژوهشها، خوردن مقدار زیادی میوه و سبزیجات.
تحقیق جدیدی توسط تیمی از دانشگاه شیکاگو و دانشگاه کلمبیا در نیویورک انجام شده و ارتباط بین مصرف میوه و سبزیجات در طول روز با کیفیت خواب همان شب را بررسی کرده است.
در میان روشهای کمک به خواب، افزودن کمی میوه و سبزی به وعدههای غذایی، انتخاب خوبی به شمار میرود: ارزان و طبیعی است و نیازی به نسخه پزشک ندارد. علاوه بر این، مزایای دیگر این مواد غذایی را نیز دریافت میکنید.
اسرا تسالی، دانشمند خواب از دانشگاه شیکاگو، میگوید: ارتباطات زمانی و نتایج اندازهگیریشده بهصورت عینی در این مطالعه، گامی مهم در جهت پرکردن شکاف موجود در دانش سلامت عمومی بهشمار میرود.
در این تحقیق، 34 فرد جوان و سالم شرکت داشتند که از آنها خواسته شد عادات غذایی خود را تا یک هفته ثبت کنند. سپس از دستگاههای پوشیدنی برای بررسی پدیدهای به نام تکهتکهشدن خواب استفاده شد؛ یعنی چند بار در طول شب فرد بیدار میشود یا بین مراحل مختلف خواب جابهجا میشود.

پژوهشگران دریافتند افرادی که میوه و سبزی بیشتری مصرف کرده بودند، شب آرامتری را تجربه کردند. این موضوع درباره کسانی که کربوهیدراتهای سالمتری مانند غلات کامل مصرف کرده بودند نیز صادق بود و پژوهشگران بر این باورند که کربوهیدراتها و فیبر موجود در میوهها و سبزیجات بیشترین تأثیر را دارند.
بهبود 16 درصدی کیفیت خواب با خوردن میوه و سبزیجات
با استفاده از یک مدل آماری، پژوهشگران پیشنهاد میکنند که مصرف روزانه پنج پیمانه میوه و سبزی میتواند کیفیت خواب را تا 16 درصد بهبود بخشد. یک پیمانه معادل 8 عدد توتفرنگی بزرگ، یک عدد سیبزمینی متوسط یا 22 عدد انگور است.
تسالی میگوید: 16 درصد تفاوتی بسیار چشمگیر محسوب میشود. شگفتانگیز است که چنین تغییر معناداری تنها در کمتر از 24 ساعت مشاهده شد.
البته دادههای این پژوهش بهتنهایی برای اثبات رابطه علت و معلولی کافی نیست، زیرا عوامل دیگری مانند میزان درآمد ممکن است بر رژیم غذایی و خواب تأثیر بگذارند. اما تیم تحقیقاتی موفق شد ارتباط معناداری بین این دو پیدا کند.
این یافته با آنچه پیشتر درباره ارتباط رژیم غذایی خوب و خواب باکیفیت میدانستیم، همخوانی دارد. این ارتباط منطقی بهنظر میرسد، زیرا سلامت ما به شدت تحت تأثیر میزان استراحت و نوع تغذیهمان است.
احتمالاً در اینجا یک چرخه بازخوردی نیز وجود دارد که میتوان در مطالعات آینده دقیقتر به آن پرداخت؛ چرا که پژوهشها نشان میدهند کمخوابی میل به غذاهای ناسالم را افزایش میدهد.
آنچه با اطمینان میتوان گفت این است که عوامل زیادی بر کیفیت خواب تأثیر میگذارند؛ ازجمله دمای بدن یا زمانبندی خواب. خواب مسئلهای است که بسیاری از ما با آن درگیریم، بنابراین هر رویکردی برای بهبود آن قابلتوجه است.
ماری-پیر سنت-اونژ، متخصص تغذیه از دانشگاه کلمبیا میگوید: همیشه از من میپرسند آیا خوراکیهایی هست که به خواب بهتر کمک کند؟ پاسخ من این است که حتی تغییرات کوچک هم میتواند بر خواب تأثیر بگذارد. این موضوع که استراحت بهتر در کنترل شماست، دلگرمکننده است.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته میشود.