با کشنده ترین غذا های دنیا آشنا شوید؟
غذا برای زندگی حیاتی است، اما گاهی آنچه میخوریم میتواند کشنده باشد. به طور کلی، ما سعی میکنیم از آلرژنهای رایج مثل بادامزمینی – اگر به آن حساسیت داریم – یا موادی که میدانیم سمی هستند اجتناب کنیم. اما کشنده ترین غذای دنیا که مردم بهطور معمول میخورند، چیست؟
پاسخ به تعریف ما بستگی دارد. کشنده ترین غذا ممکن است غذایی باشد که بیشترین تعداد افراد را میکشد؛ در این صورت، غذاهایی که باعث آلرژی یا بیماریهای مزمن میشوند، میتوانند در صدر فهرست قرار بگیرند. از سوی دیگر، ممکن است کشنده ترین غذا ها آنهایی باشند که سمی هستند و بیشتر افراد را میکشند یا آنهایی که حتی در دوزهای بسیار کم هم مرگبارند. اگر تنها غذاهای سمی را در نظر بگیریم، نامزدهای «کشندهترین غذا» شامل موجوداتی از قلمرو گیاهان، حیوانات و قارچها خواهند بود.
جاستین بروور، متخصص سمشناسی قانونی و نویسنده وبلاگ سموم طبیعت، به وبسایت لایو ساینس گفت: غذاهای سمی معمولاً به دو دسته تقسیم میشوند: غذاهایی که خطرناک هستند اما با آمادهسازی مناسب ایمن میشوند و مواد مضر که به اشتباه بیخطر تلقی میشوند.
کاساوا (مانیوک)
![با کشنده ترین غذا های دنیا آشنا شوید؟](https://dinu.ir/wp-content/uploads/2025/02/casava.jpg)
یکی از غذاهای اصلی که در حالت طبیعی خطرناک است، کاساوای تلخ (Manihot esculenta) است. براساس آمار مراکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا (CDC)، کاساوا یک منبع اصلی کربوهیدرات در رژیم غذایی مردمی است که در مناطق استوایی زندگی میکنند. مشکل بالقوه کاساوا این است که ریشهها و برگهای آن حاوی سمومی به نام گلیکوزیدهای سیانوژنیک هستند که به سیانید تبدیل میشوند و میتوانند گواتر، فلج و حتی مرگ ایجاد کنند.
حالا ماجرا از این قرار است که بسیاری از مردم در سراسر جهان همچنان از این غده غذایی لذت میبرند، زیرا گلیکوزیدهای سیانوژنیک آن را میتوان با خیساندن کاساوای پوستکنده در آب یا جوشاندن و خشککردن در آفتاب از بین برد.
به گفته سازمان بهداشت جهانی، مسمومیت با کاساوا سالانه جان بیش از 200 نفر را میگیرد، اگرچه هزاران نفر دیگر به دلیل مسمومیتهای خفیفتر با سیانید دچار ناتوانی دائمی میشوند که میتواند باعث اختلالات شناختی شود.
ماهی بادکنکی (فوگو)
![با کشنده ترین غذا های دنیا آشنا شوید؟](https://dinu.ir/wp-content/uploads/2025/02/pufferfish.jpg)
در قلمرو حیوانات، احتمالاً کشنده ترین غذا فوگو است؛ یک نوع سوشی از ماهی بادکنکی که عمدتاً در ژاپن مصرف میشود، جایی که فرآیند خاصی برای حذف سم آن وجود دارد.
طبق منابع پزشکی مثل StatPearls، چندین گونه از ماهی بادکنکی حاوی سمی بالقوه مرگبار به نام تترو دوتوکسین هستند. تترو دوتوکسین میتواند تقریباً بلافاصله باعث بیحسی یا فلج شود و ظرف تنها 20 دقیقه موجب نارسایی تنفسی شود. این سم 1200 برابر سمیتر از سیانید تخمین زده میشود و حداقل دوز کشنده آن 2 تا 3 میلیگرم است. به همین دلیل، این غذا در بسیاری از نقاط جهان ممنوع است.
اما در ژاپن، سرآشپزها باید برای آمادهسازی و ارائه فوگو مجوز بگیرند، فرآیندی که ممکن است چندین سال طول بکشد. آنها باید بتوانند ماهی را تمیز کنند و اندامهای آن – از جمله کبد، رودهها و تخمدانها که سمیترین بخشها هستند – را جدا کنند. آزمون نهایی شامل چشیدن غذایی است که خودشان آماده کردهاند.
طبق اعلام دفتر بهداشت عمومی توکیو، سالانه دهها نفر به دلیل آمادهسازی نادرست ماهی بادکنکی مسموم میشوند، اما تنها تعداد کمی از آنها میمیرند. با این حال، ساشیمی ماهی بادکنکی همچنان یک غذای کمیاب و گرانقیمت محسوب میشود که گاهی صدها دلار برای هر بشقاب قیمت دارد.
قارچ کلاهک مرگ
![با کشنده ترین غذا های دنیا آشنا شوید؟](https://dinu.ir/wp-content/uploads/2025/02/mushroom-.jpg)
فهرست کشنده ترین غذا های جهان بدون اشاره به یکی از اعضای قلمرو قارچها کامل نمیشود. بروور گفت: «قارچ اصلی در این دسته، کلاهک مرگ (Amanita phalloides) است که مسئول حدود 90٪ مرگهای ناشی از قارچ است.
این قارچ که بومی اروپا محسوب میشود، به عنوان یک گونه مهاجم در سراسر جهان گسترش یافته است. به دلیل شباهت ظاهری به قارچهای معمولی مزرعهای (Agaricus campestris)، کلاهک مرگ عامل بسیاری از مسمومیتهای تصادفی است. علائم مسمومیت با این قارچ معمولاً بین 6 تا 12 ساعت پس از مصرف ظاهر میشوند و میتوانند شامل حالت تهوع، استفراغ و اسهال باشند. در عرض چند روز، فردی که نیمه یا بیشتر از یک کلاهک مرگ خورده باشد، ممکن است دچار نارسایی کبد یا کلیه شده و در نهایت بمیرد.
بدترین نکته این است که سموم کلاهک مرگ به گرما مقاوم هستند، بنابراین پختن این قارچ تمامی سموم آن را از بین نمیبرد.
به گفته کارشناسان، تخمین تعداد مرگومیرهای ناشی از کلاهک مرگ در جهان دشوار است، زیرا گزارشدهی موارد در اتاقهای اورژانس ناقص است. با این حال، ممکن است سالانه تا 100 نفر بر اثر این قارچ جان خود را از دست بدهند. هزاران نفر دیگر بیمار میشوند اما بهبود مییابند.
خبر خوب برای قارچشناسان غیرحرفهای که بهطور تصادفی کلاهک مرگ میخورند این است که امیدهایی در راه است. یک مطالعه در سال 2023 که در مجله Nature Communications منتشر شد، نشان داد که ممکن است یک رنگ فلورسنت خاص در آینده به عنوان پادزهر مورد استفاده قرار گیرد.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته میشود.