خوراکی‌ هایی که “سالم” به نظر می‌رسند اما واقعاً مضر هستند- بخش دوم

بسیاری از ما تلاش زیادی می‌کنیم تا آشپزخانه و قفسه‌های خود را پر از خوراکی هایی کنیم که منعکس‌کننده سبک زندگی سالم و بدنی ایده‌آل باشد. با این حال، به لطف تبلیغات بازاریابی و پیام‌های متناقض درباره خوراکی‌ ها، گاهی اوقات تشخیص اینکه چه خوراکی مضر یا مفید است، گیج‌کننده می‌شود. برای ساده‌تر کردن این موضوع، لیستی از 20 خوراکی مضر را جمع‌آوری کرده‌ایم که معمولاً به اشتباه به عنوان خوراکی‌های سالم شناخته می‌شوند، در حالی که واقعیت این‌طور نیست. 

با خوراکی های مضر به ظاهر سالم آشنا شوید:

غلات صبحانه

غلات سبوس‌دار صبحانه

تبلیغات برای انواع غلات صبحانه دقیقاً در نقطه‌ای قرار دارند که شما را گمراه کند. تبلیغ‌کنندگان با استفاده از کلمات مرتبط با سلامت، به مخاطب القا می‌کنند که محصولشان سالم است، در حالی که حقیقت چیز دیگری است. 

مشکل: بسیاری از غلات صبحانه به ظاهر سالم، حاوی مقادیر زیادی شکر، روکش شیرین و حتی مارشمالو هستند. وجود چند دانه غلات سبوس‌دار در این محصولات نمی‌تواند شکر فراوان و افزودنی‌های مضر آن‌ها را جبران کند. 

پیشنهاد: به جای این غلات صبحانه، از خوراکی‌های سالم‌تر مثل جو دوسر یا غلات کامل بدون افزودنی استفاده کنید. 

میوه‌های خشک

میوه‌های خشک به دلیل رنگ‌های جذاب و طعم دلپذیرشان، جایگزین محبوبی برای دسرها هستند. 

مشکل: فرآیند خشک کردن میوه‌ها باعث غلیظ شدن قند آن‌ها می‌شود، به طوری که میوه خشک تقریباً سه برابر بیشتر از میوه تازه شکر دارد. این موضوع باعث می‌شود شما تعداد زیادی از این میوه‌ها بخورید و در نهایت مقادیر زیادی شکر و کالری دریافت کنید. 

پیشنهاد: مصرف میوه‌های تازه را در اولویت قرار دهید و اگر از میوه خشک استفاده می‌کنید، مقدار مصرف را محدود کنید. 

کمپوت میوه

کمپوت میوه یک گزینه ساده و در دسترس است، مخصوصاً وقتی می‌خواهید از یک میان‌وعده آبدار لذت ببرید اما میوه تازه در دسترس ندارید. کمپوت‌هایی که شامل هلو، آناناس و گیلاس هستند، اغلب به عنوان گزینه‌ای سالم تصور می‌شوند. 

مشکل: شربتی که برای نگهداری این میوه‌ها استفاده می‌شود، سرشار از شکر است، به طوری که ممکن است تمام مقدار شکر روزانه‌تان را با یک وعده از این کمپوت دریافت کنید. 

پیشنهاد: به جای کمپوت، از میوه‌های تازه یا کمپوت‌هایی که بدون شکر تهیه شده‌اند، استفاده کنید. 

سالاد

سس سالاد کم‌چرب

وقتی تصمیم به خوردن سالاد می‌گیرید، معمولاً سس، پرکالری‌ترین بخش آن است. بنابراین، انتخاب سس‌های کم‌چرب مانند رَنچ یا ایتالیایی به نظر گزینه سالمی می‌رسد. 

مشکل: تولیدکنندگان برای کاهش کالری این سس‌ها، مقادیر زیادی افزودنی و مواد شیمیایی به آن اضافه می‌کنند تا طعم را حفظ کنند، اما این مواد برای بدن مضر هستند. 

پیشنهاد: به جای سس‌های کم‌چرب آماده، از روغن زیتون و سرکه (مانند بالزامیک یا سرکه قرمز) استفاده کنید. این گزینه‌ها نه تنها سالم‌تر هستند، بلکه حاوی چربی‌های مفید می‌باشند. 

مافین‌های کم‌چرب آماده

اگر عجله دارید و به یک میان‌وعده سریع نیاز دارید، مافین‌های کم‌چرب آماده می‌توانند گزینه‌ای خوشمزه به نظر برسند. 

مشکل: برای جبران طعم ناشی از کم کردن چربی مافین، تولیدکنندگان معمولاً مقدار زیادی شکر به این مافین‌ها اضافه می‌کنند. بنابراین، شما ممکن است احساس کنید چربی کمتری مصرف می‌کنید، اما در عوض، شکر زیادی دریافت می‌کنید که به همان اندازه مضر است. 

پیشنهاد: اگر امکانش را دارید، خودتان مافین‌های خانگی کم‌چرب تهیه کنید و از مواد طبیعی استفاده کنید. 

کره بادام‌زمینی کم‌چرب

همین داستان در مورد کره بادام‌زمینی کم‌چرب نیز صادق است. زمانی که چربی از این محصول حذف می‌شود، باید چیزی جایگزین آن شود تا طعم آن حفظ گردد. 

مشکل: کره بادام‌زمینی پرچرب در واقع گزینه بهتری است، زیرا حاوی چربی‌های مفید (چربی‌های غیراشباع) است که برای بدن ضروری هستند. حذف این چربی‌های سالم و جایگزین کردن آن‌ها با شکر و کربوهیدرات، انتخاب سالمی نیست. 

پیشنهاد: از انواع طبیعی و پرچرب کره بادام‌زمینی استفاده کنید و انواع فرآوری‌شده آن را نخرید.

ماست طعم دار

ماست‌های طعم‌دار 

خوراکی مضر دیگری که ظاهر و طعم بسیار جذابی دارد، ماست یخ‌زده است. ماست‌های حاوی پروبیوتیک و ماست یونانی می‌توانند میان‌وعده‌های بسیار مفیدی باشند، اما مشکل اینجاست که بسیاری از ماست‌های طعم‌دار حاوی مقادیر زیادی شکر و افزودنی هستند که ارزش تغذیه‌ای ماست را کم می‌کنند.

پیشنهاد: ماست ساده و کم‌چرب بخرید و خودتان با میوه‌های تازه یا کمی عسل به آن طعم بدهید. این کار باعث می‌شود کنترل بیشتری روی میزان شکر مصرفی خود داشته باشید. 

پاستای اسفناج

پاستای اسفناجی به دلیل رنگ سبزش به عنوان یک گزینه سالم تبلیغ می‌شود. 

مشکل: مقدار اسفناج موجود در این نوع پاستا بسیار کم است و مواد مغذی آن تقریباً ناچیز است. 

پیشنهاد: از پاستای کامل یا پاستای تهیه‌شده از سبزیجات واقعی استفاده کنید. 

نوشابه‌های رژیمی

نوشابه‌های رژیمی با برچسب “بدون شکر” اغلب به عنوان گزینه‌ای سالم‌تر از نوشابه‌های معمولی شناخته می‌شوند. 

مشکل: این نوشابه‌ها حاوی شیرین‌کننده‌های مصنوعی هستند که برای سلامتی مضرند. 

پیشنهاد: آب گازدار همراه با میوه‌های تازه را جایگزین نوشابه کنید. 

آب‌ میوه

آب میوه‌ها یکی دیگر از خوراکی های مضر به ظاهر سالم به نظر می‌رسند. مشکل آب‌میوه این است که حتی اگر 100% خالص باشد، باز هم سرشار از شکر است. بسیاری تصور می‌کنند که اگر شکر طبیعی باشد، مشکلی ایجاد نمی‌کند اما حقیقت این است که شکر، شکر است! اگر آب‌میوه‌ای با شکر افزوده خریداری کنید، در واقع یک «ضربه مضاعف» از شکر دریافت می‌کنید که بدن شما به آن نیازی ندارد. 

پیشنهاد: چند قاشق غذاخوری آب‌میوه 100% خالص را در ته لیوان بریزید و سپس با آب پر کنید. به این صورت آب میوه سالم‌تری دارید بدون اینکه تمام آن قندهای غیرضروری را مصرف کنید.

پروتئین بار

پروتئین بارها

صرفاً به این دلیل که یک اسنک به‌عنوان پروتئین بار تبلیغ می‌شود و پروتئین زیادی دارد، به این معنا نیست که یک انتخاب سالم است! 

در حالی که بسیاری از پروتئین بارها برای سلامتی مناسب هستند، بسیاری از آن‌ها فقط شکلات‌هایی هستند که به گونه‌ای تبلیغ می‌شوند که فکر کنید انتخاب سالمی است! برچسب‌های مواد غذایی را بخوانید یا سعی کنید منابع طبیعی پروتئین مانند گوشت بدون چربی، حمص، شیر و آجیل را مصرف کنید که گزینه‌های بسیار بهتری هستند و مقدار بسیار کمی شکر و کالری دارند. 

ماست یخ‌زده

ماست یخ‌زده نیز مانند نوشابه رژیمی یا پروتئین بارها به‌عنوان یک دسر سالم استفاده می‌شود که می‌توانید بدون نگرانی در مقادیر زیاد از آن لذت ببرید. متأسفانه، این واقعیت ندارد! اگرچه ماست یخ‌زده ممکن است چربی کمتری نسبت به بستنی داشته باشد، اما همچنان مانند هر دسر دیگری سرشار از شکر و کالری است. چه برسد به تمام تاپینگ‌های رنگارنگ و خوشمزه‌ای که معمولاً به آن اضافه می‌کنیم. 

پیشنهاد: اگر به دنبال یک دسر سالم هستید، یک موز یخ‌زده را با مقداری چیپس شکلات و توت‌فرنگی مخلوط کنید. این ترکیب یک میان‌وعده شیرین و سالم است! 

سالادهای فست‌فودی 

وقتی مجبورید در یک فست‌فودی غذا بخورید، انتخاب سالاد ممکن است یک گزینه سالم به نظر برسد و گاهی هم می‌تواند سالم باشد! مشکل سالادهای فست‌فودی این است که مواد افزودنی می‌تواند میزان کالری آن را زیاد کند. اگر یک سالاد با مرغ سوخاری سفارش دهید و یک بسته سس خامه‌ای به همراه بیکن و پنیر رنده‌شده به آن اضافه کنید، ناگهان سالاد شما تقریباً به اندازه یک همبرگر کالری و چربی می‌گیرد.

پیشنهاد: با چند پیشنهاد سالم می‌توانید این سالاد را به گزینه‌ای سالم تبدیل کنید. حتماً درخواست مرغ گریل‌شده به‌جای سوخاری بدهید و یا سالاد را بدون سس بخورید یا فقط از نصف بسته سس استفاده کنید. 

شهد آگاو

شهد آگاو

شهد آگاو جایگاهی در دنیای مواد غذایی سالم به‌عنوان جایگزینی عالی برای شکر معمولی پیدا کرده است. متأسفانه، این شکر شایسته این جایگاه نیست زیرا ترکیبات آن چندان سالم نیستند. 

شکر معمولی حدود ۵۰٪ فروکتوز دارد که همان چیزی است که واقعاً سعی می‌کنیم از آن اجتناب کنیم. فروکتوز متابولیسم را مختل کرده و تهدیدی برای سلامت کلی بدن است. باور کنید یا نه، شهد آگاو بین ۷۰ تا ۹۰ درصد فروکتوز دارد که حتی بدتر از شکر معمولی است. 

غذای ارگانیک فرآوری‌شده

کلمه «ارگانیک» اکنون روی بخش بزرگی از محصولات فروشگاه‌های مواد غذایی نقش بسته است. بازاریاب‌ها کلمه «ارگانیک» را مترادف با «سالم» می‌دانند. برای بسیاری از مردم، این بازاریابی موفق بوده است! گروه بزرگی از افراد به این تکنیک بازاریابی اعتماد کرده و گمراه شده‌اند. 

فقط به این دلیل که روی یک ماده غذایی نوشته شده «ارگانیک»، به این معنا نیست که سالم است. البته، محصولات ممکن است عاری از آفت‌کش‌ها باشند اما در نهایت، همان مواد موجود در یک بسته چیپس یا آب‌نبات معمولی را دارند. چربی، کالری و سایر افزودنی‌ها همچنان در این نوع غذاهای ارگانیک وجود دارند. 

برگر گیاهی

وقتی می‌خواهید مقداری کالری و چربی را خود را کم کنید، انتخاب یک برگر گیاهی ممکن است گزینه منطقی به نظر برسد. یک نکته خوب در انتخاب غذا این است که به دنبال گزینه‌های «خالص‌تر» باشید. کدام غذا کمترین مقدار افزودنی و مواد را دارد؟ این همان جایی است که برگر گیاهی اغلب شکست می‌خورد. 

یک برگر گوشت گاو یا مرغ معمولاً ترکیبی از گوشت و ادویه است. اما برگر گیاهی اغلب شامل ادویه‌جات و طیف گسترده‌ای از مواد خالص و مواد افزودنی «پرکننده» است. برای خوش‌طعم کردن یک برگر گیاهی، نیاز به افزودنی‌های زیادی است. در نتیجه، ممکن است بیشتر از یک برگر گوشتی کالری و افزودنی مصرف کنید. 

مارگارین

این مورد در لیست خوراکی‌ های مضر، کمی پیچیده‌تر از سایر گزینه‌های «سالم» است که چندان هم سالم نیستند. یک راه برای بررسی میزان سلامت مارگارین این است که ببینید چقدر سفت است. اگر مارگارین شما به اندازه کره سفت است، انتخاب خوبی نیست. اما نوعی از آن روغن زیتون یا آووکادو دارد و نرم و کرمی است.  این همان نوعی است که باید انتخاب کنید! 

وقتی به دنبال ماده‌ای سالم و جایگزین کره هستید، مارگارین‌ها یک گزینه خوب هستند.  کره از چربی حیوانی ساخته شده و بنابراین حاوی مقدار بیشتری چربی ترانس است. اگر بتوانید مارگارینی بدون چربی ترانس پیدا کنید که از روغن زیتون یا روغن گیاهی ساخته شده باشد، می‌توانید به آن به عنوان یک گزینه سالم نگاه کنید. مشکل در مارگارین‌هایی است که چربی ترانس و افزودنی‌های زیادی دارند. در این مورد، استفاده از کره انتخاب بهتری است. 

چیپس سبزیجات

چیپس سبزیجات

یکی دیگر از خوراکی های مضر این لیست، چیپس‌های به ظاهر سالم هستند. این چیپس‌ها از نظر ظاهری جذاب هستند و به‌عنوان غذاهای سالم شناخته می‌شوند. پس چه مشکلی دارند؟ بهترین راه برای داشتن گزینه‌ای سالم‌تر این است که چیپس‌ها را خودتان درست کنید. با این کار می‌توانید میزان روغن و نمک اضافه شده را کنترل کرده و آن‌ها را به جای سرخ کردن، بپزید. 

مهم نیست چه نوع سبزیجاتی در چیپس‌های بسته‌بندی شده استفاده شده است، مواد مغذی معمولاً در میان روغن‌ها، نمک‌ها، افزودنی‌ها و احتمالاً فرآیند سرخ کردن از بین می‌روند. تا زمانی که به شکل بسته‌بندی به بازار عرضه می‌شوند، این چیپس‌ها همان مقدار کالری و چربی را دارند که چیپس‌های معمولی دارند! 

لوبیا پخته

لوبیا به‌عنوان یک ماده غذایی فوق‌العاده برای پروتئین و فیبر، به‌ویژه برای گیاه‌خواران شناخته شده است. لوبیا پخته به اندازه‌ای که مصرف‌کنندگان فکر می‌کنند سالم نیست، زیرا معمولاً کنسرو شده است. این منجر به محتوای بالای سدیم، شکر و افزودنی‌های زیاد می‌شود.

پیشنهاد: انتخاب یک کنسرو لوبیا پخته ارگانیک و کم‌سدیم، راه‌حل خوبی برای این مشکل است یا اگر به آشپزی علاقه دارید، دست به کار شوید و خودتان لوبیا پخته درست کنید تا دقیقاً بدانید چه موادی در آن استفاده می‌کنید. 

وعده‌های رژیمی یخ‌زده

مشابه بسیاری از مواد غذایی سالم تبلیغ‌شده و بسته‌بندی‌شده، وعده‌های غذایی رژیمی یخ‌زده ارزش پول و زمانی که برای آشپزی صرف می‌کنید را ندارند. تهیه وعده‌های غذایی از پیش بخش‌بندی‌شده در خانه یک روش عالی برای داشتن وعده‌های سالم و سریع است. 

وعده‌های رژیمی یخ‌زده اغلب به‌عنوان وعده‌هایی سالم با فواید فراوان تبلیغ می‌شوند. مشکل اینجاست که بسیاری از آن‌ها پر از افزودنی‌ها و مواد نگهدارنده مضر هستند تا طعم خود را حتی وقتی تازه نیستند، حفظ کنند. وقتی می‌خواهید یک سبک زندگی سالم را حفظ کنید، خوردن خوراکی مضر که پر از مواد افزدونی باشد، قطعاً ارزشش را ندارد.

آیا شما هم از این خوراکی های مضر به ظاهر سالم مصرف می‌کنید؟ نظر خود را با ما به اشتراک بگذارید.

امتیاز: 5.0 از 5 (3 رای)
کمی صبر کنید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شکلک‌ها (اموجی‌ها) را می‌توانید با کیبرد گوشی یا کیبرد مجازی ویندوز قرار دهید.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.