ده ماده غذایی‌ اعتیادآور

ده ماده غذایی‌ اعتیادآور یا اعتیادآورتر از مواد مخدر را بشناسید

بر اساس مشاهدات، توصیه شده است که از مواد مخدر به دلیل عواقب منفی دوری کنیم. همان‌طور که اغلب می‌­شنویم، اگر یک‌بار استفاده از آن را شروع کنید، دیگر نمی‌توانید دست بکشید. چیزی که بیشترمان نمی‌­دانیم این است که تنها مواد مخدر موجب عادت نمی‌­شوند.
برخی غذاهای مشخص نیز اعتیادآور هستند. حتی می‌­توانند روی بدن تأثیرات شیمیایی مشابهی مانند مواد مخدر بگذارند. در نهایت ما از لحاظ فیزیکی و روانی، به چنین غذاهایی وابسته می‌­شویم.
در این مطلب با ده ماده غذایی‌ اعتیادآور که ممکن است اعتیادآورتر از مواد مخدر هم باشند آشنا می‌شوید.

10. کوکی‌ها

کوکی ها

استفاده بیش‌ازحد از کوکی‌ها ممکن است که به‌صورت عادت به نظر برسد. اما آن‌طور که دریافتیم، این موضوع می­‌تواند نتیجه اعتیاد باشد. در یکی از مطالعات صورت گرفته، جیمی هنوهان از کالج کانکتیکات، به یک موش محلولی نمک­دار و به موش دیگر کوکائین یا مورفین تزریق کرد. سپس، او موش­‌ها را در یک هزارتو حاوی کیک برنج و کوکی قرار داد تا آزادانه حرکت کنند.او متوجه شد که موش­‌ها منطقه حاوی کوکی را به کیک برنج ترجیح دادند و به آن سمت حرکت کردند. آن‌ها پس از خوردن قسمت کرم‌دار کوکی از هیجان بسیاری برخوردار شدند. به‌طور دقیق همان هیجانی را داشتند که مواد مخدر ایجاد می‌کرد.

بعدها هنوهان پروتئین‌­های موش‌­ها را مورد بررسی قرار داد و مشاهده کرد که قسمت “مرکز لذت” مغز موش‌­ها هنگامی‌­که کوکی می‌خوردند هیجان‌زده‌تر از زمانی بود که کوکائین به آن‌ها تزریق شد،

9. گندم

گندم

گندم یکی از ده ماده غذایی‌ اعتیادآور است که هیچ‌­کس متوجه آن نمی‌­شود. یکی از ویژگی‌­های آن، میزان بالای گلوتن است. به همین دلیل انواع “بدون گلوتن” آن، به‌عنوان غذای سالم گندمی استفاده می‌­شود. هرچند، استفاده بیش‌ازحد گندم، چه با گلوتن و چه بی گلوتن، مضر است.

تولیدات گندمی امروزه، مانند گذشته نیست. گندم‌­های امروزی، نتیجه مهندسی‌های ژنتیکی هستند که نزدیک به 50­ سال روی آن‌ها انجام ­شده است. به همین دلیل از آن‌ها به‌عنوان “گندم فرانکن” یاد می‌­شود. این گندم‌ها حاوی مقدار زیادی نشاسته، گلوتن و پروتئین‌­های اعتیادآوری هستند که باعث می‌­شود شما بیشتر از آن مصرف کنید.

زمانی‌که آن‌ها را مصرف می­‌کنید، این پروتئین‌­های اعتیادآور به شکل پلی پپتید شکسته می‌­شوند با اتصال به گیرنده­‌های مغز، باعث می‌­شوند تا مصرف­‌کننده به آن معتاد شود. پلی پپتیدها همچنین به جریان خون نیز راه پیدا می‌کنند که به آن‌ها گلوتئومورفین گفته می‌­شود. این عنوان از دو کلمه گلوتن و مورفین گرفته شده است.

کسانی که به گندم اعتیاد دارند به‌طور معمول به محصولات گندمی مثل کوکی‌­ها و کیک‌­ها روی می‌­آورند. نکته جالب‌ توجه این است که اعتیاد به گندم با داروهایی مثل نالوگزان درمان می‌­شود. دارویی که دکترها برای درمان اوردوز هروئین و مورفین استفاده می‌­کنند. به‌غیر از اعتیاد، گندم ارتباط زیادی با سرطان، چاقی، بیماری قلبی و بسیاری از بیماری‌های دیگر دارد.

8. گوشت

گوشت

گوشت یک منبع طبیعی و خوب از پروتئین حیوانی است. درنتیجه، تشخیص این­که آیا فرد معتاد به گوشت است یا فقط نیاز به محتوای پروتئینی دارد، سخت است.

گوشت حاوی هایپوکسانتین، یک محرک شبیه کافئین است که باعث می‌­شود ما احساس رضایت داشته باشیم. هایپوکسانتین حتی ­ویژگی‌­های مشابهی با کافئین دارد. گوشت‌­های قدیمی‌­تر شامل هیپوکسانتین بیشتری هستند. به همین دلیل برخی از افراد اگر گوشت را برای مدتی مصرف نکنند، علائم ترک آن مشخص می‌شود و همچنین اشتیاق بیشتری نسبت به غذاهای گوشتی از خود نشان می‌­دهند.

گوشت حاوی مواد اعتیادآور دیگری مانند گوانیلیک و اینوسینیک اسید نیز است. این دو اثر مشابهی با هیپوکسانتین دارند. با این‌ حال، هنگامی‌که شما به هیپوکسانتین اعتیاد پیدا می‌­کنید، نیازتان به مصرف گوشت بیشتر می‌شود تا به رضایت کافی برسید.

7. بستنی

بستنی

بستنی همان قسمتی از مغز را که مواد مخدر اثر می­‌گذارد، تحریک می­‌کند. با گذشت زمان، ما باید بستنی بیشتری بخوریم تا این تحریک را حفظ کنیم. وقتی این کار را انجام ندهیم، افسرده می‌­شویم. دقیقاً همان حسی که معتادها وقتی مواد مخدر مصرف نمی­‌کنند، دارند.

کایل اس. برگر (Kyle S. Burger) و اریک استایس (Eric Stice) از انستیتو تحقیقاتی اریگون، اثر اعتیاد به بستنی را روی مغز بررسی کردند. آن­‌ها فعالیت مغزی 151 نوجوان را اسکن کردند. محققان به این افراد جوان کارتونی از میکل‌­شیک(مخلوط شیر وشربت وبستنی) نشان دادند تا اشتیاقشان را نسبت به آن و قبل از این‌­که میلک­‌شیک واقعی را به آن‌ها بدهند، بسنجند.

محققان متوجه شدند نوجوانانی که در طی هفته تحقیقات بستنی زیادی مصرف کرده بودند اشتیاق زیادی نسبت به میلک‌­شیک نشان ندانند، دقیقاً برعکس افرادی که از قبل بستنی نخورده بودند.
این آزمایش از روی مرکز لذت مغز و هنگام خوردن میلک‌­شیک اندازه‌­گیری شد. همانند مصرف مواد مخدرهای سنگین، نوجوانانی که قبلاً بستنی خورده­ بودند، احتیاج به میلک‌شیک بیشتری داشتند تا به درجه کافی از رضایت برسند.

6. پنیر

پنیر

پنیر یکی دیگر از ده ماده غذایی‌ اعتیادآور است که بسیار زیاد آن را مصرف می­‌کنیم. همچنین در بیشتر غذاهای مضر ازجمله پیتزا پیدا می‌­شود. ممکن است به همین دلیل باشد که برخی از ما به پیتزا اعتیاد داریم؛ چون پنیر حاوی مولکول­‌های مخدر کاسئین و کازامورفین است.

کازامورفین­‌ها بخش­‌هایی از کاسئین هستند و اثر مشابهی مانند مورفین در بدن ایجاد می‌کنند. آ‌‌ن‌­ها همانند مورفین و هروئین به گیرند‌ه‌­های مغزی متصل می‌شوند. در جواب، مغز مثل زمانی که شخص مواد مصرف کرده است، دوپامین ترشح می‌­کند.

سازندگان پنیر این حقایق‌ را می‌­دانند و از آن برای فروش بیشتر محصولات خود استفاده می‌­کنند. هرچند پنیر شما را به یک فرد کراکی تبدیل نمی‌­کند ولی شما را در سطح پایین‌­تری معتاد می‌­کند.

5. شکر

قند

مانند غذاهای هر روز ما، شکر می‌­تواند مفید یا مضر باشد. برعکس غذاهای هرروز ما، شکر می‌­تواند اعتیادآور باشد. یکی از تحقیقات انجام­‌شده در دانشگاه تکنولوژی کوئینزلند نشان داده است که شکر اثر مشابهی مانند کوکائین بر روی بدن دارد. هردو موجب ترشح دوپامین می­‌شوند.

در طولانی‌مدت، میزان دوپامین ترشح‌ شده نسبت به میزان مصرف شکر یا کوکائین کمتر شده و موجب اعتیاد به آن می‌­شود. وقتی فرد معتاد شکر لازم برای ترشح دوپامین را مصرف نمی‌­کند، همانند مصرف‌­کننده­‌های کوکائین دچار افسردگی می­‌شود.
وقتی فرد معتاد به شکر، اصلاً شکر مصرف نکند، علائم ترک را از خود بروز می‌­دهد.

تحقیق صورت گرفته توسط دکتر جیمز دی­نیکولانتونیو (Dr. James DiNicolantonio) نشان داده است که شکر حتی از کوکائین اعتیادآورتر است. در مطالعاتش موش­‌های معتاد به کوکائین وقتی برای اولین بار شکر را چشیدند از مصرف کوکائین دست کشیده و به شکر روی آوردند. رابطه بین شکر و مواد مخدر زمانی بیشتر شد که سازمان غذا و دارو تائید کرد که از وارنسیلین، دارویی که برای ترک نیکوتین استفاده می‌­شود، برای ترک شکر نیز استفاده می‌شود.

درهرحال، با تحقیقات انجام‌­شده توسط محققین دانشگاه ادینبورگ نتیجه گرفته شد که اعتیاد به شکر، در حقیقت اعتیاد نیست بلکه یک مشکل رفتاری است. مردم چون به شکر علاقه دارند آن را مصرف می­‌کنند و نه به خاطر این­که به آن وابسته هستند. در کل به این نتیجه رسیدند که اعتیاد به شکر غیرممکن است.

4. قهوه

قهوه

ایالات‌متحده از نظر مصرف کافئین در صدر قرار دارد. هر آمریکایی در روز سه فنجان قهوه مصرف می­‌کند و این بدون در نظر گرفتن کافئین موجود در محصولات دیگر مانند انرژی‌­زاها و نوشابه‌ها است. ممکن است بپرسید که چرا آمریکایی‌­ها این­قدر قهوه مصرف می­‌کنند؟ این موضوع می‌­تواند نتیجه اعتیاد باشد.

این نوشیدنی حاوی کافئین است که عنوان “اعتیادآورترین و گسترده‌­ترین ماده مصرف‌­شده در جهان” را به خود اختصاص داده است. این ماده ترشح دوپامین را بیشتر می‌­کند که باعث می‌­شود مانند مواد مخدر حس خوبی پیدا کنیم. کافئین همچنین موجب وابستگی شدیدی می­‌شود که تنها با نوشیدن قهوه درمان پیدا می‌­کند.

3. نوشابه گازدار

نوشابه

در مقابل بعضی از نوشابه‌ها مانند پپسی و کوکاکولا هیچ‌وقت نمی‌­توانیم مقاومت کنیم زیرا حاوی کافئین هستند که فوق‌­العاده اعتیادآور است. بنابراین حتی اگر قهوه نمی‌­نوشید، می‌­توانید از نوشابه کافئین دریافت کنید. تحقیقات نشان می‌­دهد که 80 درصد از آمریکایی‌­ها روزانه یک یا دو بار کافئین مصرف می­‌کنند.

کافئین موجود در نوشابه وارد جریان خون و مغز می‌­شود. این ماده فعالیت گیرنده­‌های آدنوزین که مسئول کم کردن سرعت سلول‌­های عصبی در مغز هستند را مختل می­‌کند. وقتی این موضوع اتفاق می‌­افتد، بدن ما به حالت هشدار درمی‌آید و آدرنالین ترشح می‌­کند. آدرنالین معمولاً زمانی ترشح می‌­شود که ما در خطر باشیم.

بدن به‌­زودی متوجه می‌­شود که هیچ خطری وجود ندارد و گیرنده‌­های آدنوزین را برای از بین بردن اثر نوشابه تولید می‌­کند. فرد مصرف­‌کننده، که در این مرحله دیگر معتاد شده است، مجبور به مصرف بیشتر نوشابه می‌­شود تا به درجه کافی از رضایت برسد. علاوه بر کافئین، نوشابه به دلیل وجود رنگ کارامل، فسفوریک اسید و مقدار زیادی شکر و شربت ذرت با میزان فروکتوز بالا مورد انتقاد قرار گرفته است.

یک قوطی کوکاکولا حاوی 10 قاشق چای‌­خوری شکر و شربت ذرت با فروکتوز بالا است که موجب دیابت می‌­شود. رنگ کارامل باعث سرطان می‌­شود و فسفوریک اسید با pH 2.5، برای بدن بیش ازحد اسیدی است. برای مثال باتری‌­های ماشین pH 1 دارند و آب نیز از pH 7 برخوردار است.

فسفوریک اسید در نوشابه به معده ما آسیبی نمی‌­زند چون معده این اسید را با کمک کلسیم فسفات استخوان‌­هایمان هضم می‌­کند که می‌­تواند باعث مشکلات استخوانی مثل شکستگی و اوستئوپوروزیس در طولانی‌مدت بشود.

2. چیپس

چیپس

آیا تابه‌حال فکر کرده‌­اید که چرا نمی‌­توان از یک بسته چیپس دست کشید؟ براساس یکی از تحقیقات، به این دلیل است که آن­‌ها به‌اندازه مواد مخدر سنگین اعتیادآور هستند. پس وقتی یکی از چیپس‌های داخل بسته را خوردید دیگر نمی‌­توانید جلوی خودتان را بگیرید.

مثل پنیر، چیپس‌­ها باعث ترشح بیشتر دوپامین می‌­شوند که موجب اختلال در بدن می‌­شود. این موضوع اثر مشابهی مانند مواد مخدر را برای مصرف­‌کنندگان ایجاد می­‌کند.
تحقیقات انجام‌شده توسط دکتر تونی گلداستون (Dr. Tony Golstone) از کالج امپریال لندن نشان می‌­دهد که دیدن عکس‌­هایی از چیپس و غذاهای مضر قسمت‌­هایی از مغز را مانند زمانی که تصاویر الکل و مواد مخدر را مصرف­‌کننده‌­ها می‌­بینند، به هیجان می‌­آورد.

1. شکلات

شکلات

شکلات یکی دیگر از ده ماده غذایی‌ اعتیادآور و بی­‌گناه است که به‌اندازه مواد مخدر اعتیادآور است. زیرا شکلات حاوی شکر، چربی، تئوبرومین، انکفالین و کافئین است. تئوبرومین و انکفالین از خانواده محرک­‌ها هستند. تئوبرومین به‌عنوان یک گشادکننده رگ شناخته شده است. این ماده ضربان قلب و فشارخون را پایین می‌­­آورد تا بدن در یک حالت ریلکس مثل بعد از مصرف مواد مخدر قرار بگیرد.

اثرات انکفالین نیاز به تحقیقات بیشتر دارد چون اغلب تحقیقات بر روی موش‌­ها انجام شده است.،درحالی‌که برخلاف موش‌­ها، انسان‌­ها به‌راحتی تحت تأثیر انکفالین قرار نمی‌­گیرند.
محققان به این نتیجه رسیده­‌اند که موش‌­هایی که M&M مصرف کرده­‌اند، به دلیل ترشح انکفالین قسمت‌­های اپوئید مغزشان همانند تأثیر هروئین و مورفین مورد هیجان واقع شده است. همین دلیل باعث شده است که موش­‌ها اشتیاق بیشتری به شکلات نشان دهند.

امتیاز: 5.0 از 5 (1 رای)
کمی صبر کنید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شکلک‌ها (اموجی‌ها) را می‌توانید با کیبرد گوشی یا کیبرد مجازی ویندوز قرار دهید.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.