7 فایده اثبات‌ شده مصرف شکلات تلخ برای سلامتی

ما در این مطلب به 7 فایده شگفت انگیز مصرف شکلات تلخ که از لحاظ علمی اثبات شده است، می‌پردازیم. مصرف متعادل شکلات تلخ با مقدار بالای کاکائو می‌تواند آنتی‌اکسیدان‌ها و مواد معدنی را به بدن شما برساند و ممکن است به محافظت از شما در برابر بیماری‌های قلبی کمک کند. اما ممکن است حاوی مقادیر زیادی قند و کالری نیز باشد.

7 فایده علمی شکلات تلخ یا کاکائو:

1. بسیار مغذی

اگر شکلات تلخ باکیفیتی بخرید، می‌تواند بسیار مغذی باشد. این شکلات مقدار زیادی فیبر محلول و مواد معدنی دارد. یک تخته شکلات تلخ ۱۰۰ گرمی با ۷۰–۸۵٪ کاکائو شامل (منبع معتبر):

– 11 گرم فیبر

– 66% از مقدار مورد نیاز روزانه آهن

– 57% از مقدار مورد نیاز روزانه منیزیم

– 196% از مقدار مورد نیاز روزانه مس

– 85% از مقدار مورد نیاز روزانه منگنز

علاوه بر این، شکلات تلخ حاوی مقدار زیادی پتاسیم، فسفر، روی و سلنیوم است. البته، 100 گرم (3.5 اونس) مقدار نسبتاً زیادی است و نباید روزانه مصرف شود. این مواد مغذی همچنین با 600 کالری و مقادیر متعادل قند همراه هستند.

چربی‌های شکلات تلخ عمدتاً از اسید اولئیک (چربی سالم برای قلب که در روغن زیتون نیز وجود دارد)، اسید استئاریک و اسید پالمیتیک تشکیل شده‌اند. اسید استئاریک تأثیر خنثی بر کلسترول بدن دارد. اسید پالمیتیک می‌تواند سطح کلسترول را بالا ببرد اما تنها یک‌سوم از کالری‌های چربی را تشکیل می‌دهد.

شکلات تلخ همچنین حاوی محرک‌هایی مانند کافئین و تئوبرومین است اما به‌دلیل مقدار بسیار کم کافئین، بعید است که شما را در شب بیدار نگه دارد.

شکلات تلخ باکیفیت غنی از فیبر، آهن، منیزیم، مس، منگنز و چندین ماده معدنی دیگر است.

2. منبع قوی آنتی‌اکسیدان‌ها

ORAC (ظرفیت جذب رادیکال‌های اکسیژن) معیاری از فعالیت آنتی‌اکسیدانی مواد غذایی است. به‌طور کلی، محققان تعدادی رادیکال آزاد (بد) را در برابر نمونه‌ای از یک غذا قرار می‌دهند و می‌بینند که آنتی‌اکسیدان‌های موجود در غذا چقدر خوب می‌توانند رادیکال‌های آزاد را خنثی کنند. بر اساس این مطالعات، شکلات به‌عنوان منبع غنی از آنتی‌اکسیدان‌ها در نظر گرفته می‌شود اما اهمیت بیولوژیکی مقادیر ORAC همچنان مورد سوال است، زیرا در آزمایش لوله‌ای اندازه‌گیری می‌شود و ممکن است در بدن انسان تأثیر مشابهی نداشته باشد.

شکلات تلخ پر از ترکیبات آلی است که به‌طور بیولوژیکی فعال بوده و به‌عنوان آنتی‌اکسیدان عمل می‌کنند از جمله پلی‌فنول‌ها، فلاوانول‌ها و کاتچین‌ها. طبق تحقیقات، پلی‌فنول‌های موجود در شکلات تلخ ممکن است به کاهش برخی از انواع کلسترول LDL (“بد”) کمک کنند، به‌ویژه زمانی که با سایر غذاها مانند بادام و کاکائو ترکیب شوند.

یک مطالعه نشان داد که کاکائو و شکلات تلخ فعالیت آنتی‌اکسیدانی، پلی‌فنول‌ها و فلاوانول‌های بیشتری نسبت به سایر میوه‌های آزمایش‌شده، از جمله زغال‌اخته دارند.

3. می‌تواند جریان خون را بهبود بخشد و فشار خون را کم کند

فلاوانول‌های موجود در شکلات تلخ می‌توانند با تحریک اندوتلیوم، پوشش داخلی شریان‌ها، تولید نیتریک اکسید (NO) را افزایش دهند. یکی از وظایف NO ارسال سیگنال به شریان‌ها برای آرامش بدن است که این کار مقاومت در برابر جریان خون را کاهش داده و بنابراین فشار خون را پایین می‌آورد.

بسیاری از مطالعات نشان می‌دهند که کاکائو و شکلات تلخ می‌توانند جریان خون را بهبود بخشند و فشار خون را کم کنند، هرچند این تأثیرات معمولاً خفیف هستند. با این حال، یک مطالعه در افراد مبتلا به دیابت نوع 2 و فشار خون بالا تأثیری از خود نشان نداد، بنابراین بهتر است با احتیاط به این موضوع نگاه کنید.

با توجه به تنوع زیاد نتایج بین مطالعات مختلف در این زمینه، واضح است که تحقیقات بیشتری مورد نیاز است.

4. افزایش HDL و محافظت از LDL در برابر اکسیداسیون

مصرف شکلات تلخ می‌تواند چندین عامل خطر مهم برای بیماری‌های قلبی را بهبود بخشد و ممکن است از کلسترول بالا محافظت کند. در یک مطالعه کوچک، مصرف شکلات تلخ حاوی فلاوانول لیکوپن به طور قابل توجهی سطح کلسترول کل، کلسترول LDL (“بد”) و تری‌گلیسیریدها را کم کرد.

برخی انواع کلسترول LDL بیشتر مستعد اکسیداسیون هستند و زمانی اتفاق می‌افتند که با رادیکال‌های آزاد در بدن واکنش دهند. اکسیداسیون باعث می‌شود که ذره LDL خود واکنش‌پذیر شده و قادر به آسیب زدن به بافت‌های دیگر، مانند پوشش داخلی شریان‌ها در قلب شود. منطقی است که کاکائو انواع مستعد اکسیداسیون LDL را کم کند زیرا حاوی مقادیر زیادی آنتی‌اکسیدان‌های قوی است که به جریان خون وارد شده و لیپوپروتئین‌ها را در برابر آسیب اکسیداتیو محافظت می‌کنند.

فلاوانول‌های موجود در شکلات تلخ همچنین می‌توانند مقاومت به انسولین را کاهش دهند، که عامل خطر شایع دیگری برای بیماری‌هایی مانند بیماری‌های قلبی و دیابت است. با این حال، شکلات تلخ همچنین حاوی قند است که می‌تواند اثر معکوس داشته باشد.

5. می‌تواند خطر بیماری قلبی را کم کند

ترکیبات موجود در شکلات تلخ به نظر می‌رسد که محافظت زیادی در برابر اکسیداسیون LDL داشته باشند. در طولانی‌مدت، این باید باعث شود که کلسترول کمتری در شریان‌ها جمع شود و در نتیجه، خطر بیماری‌های قلبی پایین بیاید. تحقیقات نشان می‌دهند که مصرف کاکائو یا شکلات غنی از فلاوانول می‌تواند فشار خون را کاهش داده و سلامت قلبی-عروقی را بهتر کند.

یک مطالعه نشان داد که مصرف شکلات 3 بار در هفته، خطر بیماری‌های قلبی-عروقی را 9% کاهش می‌دهد.

مطالعه دیگری می‌گوید که مصرف 45 گرم شکلات در هفته، خطر بیماری‌های قلبی-عروقی را 11% کم می‌کند. مصرف بیشتر از 100 گرم در هفته به نظر نمی‌رسد که فایده خاصی داشته باشد.

یک آزمایش بالینی در سال 2017 نشان داد افرادی که بادام را با یا بدون شکلات تلخ مصرف کردند، سطح کلسترول LDL آنها بهبود پیدا کرد. اگرچه تمام این یافته‌ها امیدوارکننده‌اند، شواهد بیشتری برای مشخص کردن اینکه آیا شکلات عامل کاهش خطر بوده، نیاز است. با این حال، با توجه به نتایج بیولوژیکی (کاهش فشار خون و کاهش LDL مستعد اکسیداسیون)، به نظر می‌رسد که مصرف منظم شکلات تلخ می‌تواند خطر بیماری‌های قلبی را کاهش دهد.

6. ممکن است از پوست شما در برابر آفتاب محافظت کند

ترکیبات زیست‌فعال موجود در شکلات تلخ ممکن است برای پوست شما مفید باشد. فلاوانول‌ها می‌توانند از آسیب‌های ناشی از نور آفتاب محافظت کنند، جریان خون پوست شما را بهبود بخشند و تراکم و رطوبت پوست را زیاد کنند.

اگر قصد دارید به تعطیلات ساحلی بروید، می‌توانید در هفته‌ها و ماه‌های قبل کمی شکلات تلخ مصرف کنید و به یاد داشته باشید که شکلات نمی‌تواند جایگزین ضدآفتاب و سایر روش‌های محافظت در برابر نور آفتاب شود.

7. می‌تواند عملکرد مغز را بهتر کند

خبر خوب این است که شکلات تلخ ممکن است عملکرد مغز شما را بهبود بخشد. مطالعات نشان می‌دهند که مصرف کاکائو با فلاوانول بالا می‌تواند جریان خون در مغز بزرگسالان را بهبود بخشد. این ممکن است توضیح دهد که چرا مصرف روزانه کاکائو به نظر می‌رسد توجه، یادگیری کلامی و حافظه را بهتر می‌کند.

فلاوانول‌های کاکائو همچنین به حفظ عملکرد شناختی در بزرگسالان مسن با اختلال خفیف شناختی کمک می‌کنند اما تحقیقات بیشتری نیاز است. علاوه بر این، کاکائو حاوی مواد محرک مانند کافئین و تئوبرومین است که ممکن است دلیل اصلی بهبود عملکرد مغز در کوتاه‌مدت باشد.

نتیجه‌گیری

شواهد زیادی وجود دارد که نشان می‌دهد کاکائو می‌تواند مزایای سلامت قابل توجهی داشته باشد و به‌ویژه در برابر بیماری‌های قلبی محافظت‌کننده است.

البته این بدان معنا نیست که باید هر روز شکلات زیادی مصرف کنید. شکلات کالری بالایی دارد‌. شاید بهتر باشد فقط یک یا دو تیکه شکلات پس از شام مصرف کنید.

همچنین توجه داشته باشید که بسیاری از شکلات‌های موجود در بازار مغذی نیستند. شکلات‌های باکیفیت را انتخاب کنید مانند شکلات تلخ با محتوای کاکائو ۷۰٪ یا بالاتر. شکلات‌های تلخ معمولاً حاوی کمی قند هستند اما مقدار آن‌ها معمولاً کم است و در واقع هرچه شکلات تیره‌تر باشد، قند کمتری دارد.

امتیاز: 5.0 از 5 (2 رای)
کمی صبر کنید...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

شکلک‌ها (اموجی‌ها) را می‌توانید با کیبرد گوشی یا کیبرد مجازی ویندوز قرار دهید.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته می‌شود.