شش راه آسان و ساده برای خلق آثار هنری و هنرمند شدن
آیا میخواهید خلق آثار هنری کنید؟ آیا میخواهید یک هنرمند واقعی شوید؟
شاید به شما گفته شود برای این کار لازم است به مدرسه یا دانشگاه هنر بروید. مشکلات زیادی در این مسیر وجود دارد. بعضی وقتها راه به روی ما بستهمیشود، شاید زندگی کمی گیجکننده شود، شاید از زندگیمان به اندازه کافی لذت نبریم یا شاید دچار زندگی تکراری شده باشیم. اما سرانجام میتوانیم راهی برای انجام چیزی که دوست داریم را پیدا کنیم و برای زمانی طولانی حفظش کنیم. اینگونه آثار بسیار زیادی را با استفاده از همان روش و تکنیک خلق میکنیمچون این روشی است که واقعاً کارآمد و همینطور هیجانانگیز است. اما این هیجان دوام زیادی نخواهد داشت و دوباره احساس خستگی و درماندگی به سراغمان خواهد آمد.
قبل از اینکه پول زیادی را خرج کلاسهای هنری کنید شش گام پیش رو را امتحان کنید. این شش گام مراحلی است که برای خلق آثار هنری شگفتانگیزی استفادهشده و هنوز هم بهکار برده میشوند.
گام اول: از وسایل و مواد قدیمی دوباره استفاده کنید
سری به صندوق وسایل هنری قدیمی خودتان بزنید. اگر مدتی مشغول خلق آثار هنری بودید و به دلیلی این کار را کنار گذاشتهاید حالا یک مشت مواد و وسایلی که زمانی استفاده میکردید و دستنخورده باقی ماندهاند در اختیار شماست.
خود من مجموعهای از رنگ گواش که چندین سال قبل خریداری کرده بودم وهیچگاه از آنها استفاده نکردم دارم. به تازگی دوباره از آنها استفاده نمودم اما این بار به جای نقاشی (که شدیداً از انجام آن ناامید شده بودم) از آنها برای کار طراحی استفاده کردم. از یک قلمموی باریک برای این کار بهره بردم، به نظر وقتی از یک وسیله خاص به طور متفاوتی استفاده میکنید اتفاق جالبی خواهد افتاد.
گام دوم: واقعاً از مواد قدیمی دوباره استفاده کنید
دقیقاً چه زمانی برای آخرین بار سعی کردید با مداد رنگی یا ماژیک نقاشی کنید یا از یک کتاب رنگآمیزی استفاده کنید. نه از آن کتابهای رنگآمیزی قشنگ و عجیب غریب مخصوص بزرگسالان منظورمان کتابهای رنگآمیزی بچهگانهخیلی ساده است.
به کارگیری چنین وسایل سادهای به بروز یک جرقه ذهنی در شما کمک خواهد کرد. زمانی که از اینجور چیزها استفاده میکنید هیچ نیازی نیست به خودتان فشار بیاورید که حتماً یک اثر خاص و منحصربهفرد خلق کنید. این موضوع فقط جهت یادآوری این است که هنر یک سرگرمی شخصی نیز هست البته در صورتی کهخودتان نیز بخواهید از آن لذت ببرید. در ذهنتان افکار زیادی درباره این مسئله است که هنر شما دقیقاً به چه کاری میآید یا اساساً معنای آن چیست؟ اما این افکار، افکاری دست و پاگیر است. مهم این است که به خودتان اجازه دهید که از خلق یک اثر هنری لذت ببرید.
گام سوم: محدودیتهای ایجاد کنید
شاید این هم خیلی خلاقانه نباشد اما اطمینان داشته باشید محدودیت احتمال بروز ابتکارات و خلق آثار هنری را افزایش میدهد. آفرینش هنری یک نوع شعبده است.
حق دارید هرکاری که میخواهید انجام دهید هر چیزی که تصور میکنید را خلق کنید. البته این موضوع کمی دلهرهآور به نظر میرسد اما وقتیکه درباره مسائلی که مانع افکار شما میشود متهورانه فکر کنید ذهنتان به شکلی خارقالعاده عمل خواهد نمود و برای انجام همان کار همیشگی شیوههایی متفاوت و هیجانانگیز به وجود میآورد؛ به عنوان مثال قواعدی همچون استفاده از یک رنگ یا یک موضوع خاص، و اینگونه است که چیز جدید کشف میشود.
گام چهارم: همراه یک دوست نقاشی کنید
از دوستان دعوت کنید، وسایل نقاشی خود را بردارید و شروع به کار کنید. از وسایل خودتان در اختیار دوستان قرار بدهید و از او بخواهید چیزی بکشد. اگر استرس دارد راهنماییاش کنید، با او نقاشی کنید تا این حس در وی به وجود نیاید که تحت نظر است اما بیش از هر چیزی خیلی توجه داشته باشید. دقت کنید که یک فرد دیگر چطور یک اثر هنری خلق میکند بخصوص کسی که تجربهی زیادی در این کار را ندارد. این موضوع را جالبتر هم میکند. اینکه چطور قلم را در دست میگیرد یا از کجای صفحه شروع به نقاشی میکند.
خارج شدن از قالب ذهنی خودتان و یادگیری اینکه آدمهای دیگر چطور از وسایل شما برای نقاشی استفاده میکنند باعث میشود درباره همه چیز به شکلی متفاوت بیاندیشید. این امر درنهایت بسیار سرگرمکننده خواهد بود.
گام پنجم: مواد جدید برای خلق آثار هنری جدید
این قابل اطمینانترین حقهی من برای خلق آثار هنری است که هیچگاه با شکست روبرو نشده است. وقتی تمام ابزارها و مواد شما بیمصرف شدهاند حال زمانش رسیده به سراغ مواد و ابزاری بروید که مدتها با آنها غریبه بودهاید.
زمان آن رسیده است که تجربه جدیدی کسب کنید.
مواد و وسایل هنری سنتی در این زمینه بسیار مفید هستند. گلایتر (درخشان کننده) و شن به عنوان مثال موادی هستند که خود من هیچگاه از آنها استفاده نکرده بودم اما زمانی که شروع به استفاده از این مواد نمودم کارهای خارقالعادهای انجام دادم.
گام ششم: انجام مصاحبههای هنری
یادگیری اینکه سایر هنرمندان چطور کار میکنند موجب ایجاد خلاقیت در شما خواهد شد بخصوص هنرمندانی که در قید حیات هستند. هنرمندان معاصر زیادی وجود دارند که از طریق کسب تجارب شخصی آثار زیادی به وجود آوردند. مصاحبه با آنها باعث تقویت عملکرد شما خواهد شد. یک متصدی کتابخانه ممکن است پادکستی حاوی گفتگو با هنرمندان معاصر داشته باشد که در آن در خصوص آثار آنها و فرآیندهای کاریشان از آنها سوا لاتی پرسیده است.
درک هنری که واقعاً شما را تحت تأثیر قرار میدهد امری مهم است. اما موضوع مهمتر یادگیری در مورد ابزار و موادی است که در خلق آثار هنری بهکار گرفته شده است، این چیزی است که شما را تشویق به ادامه مسیر کاریتان میکند.
مطلب آقای بابک حضرتی مفید بود. سپاسگزارم.