چگونه حذف نمک از رژیم غذایی میتواند خطر ابتلا به مشکلات قلبی را تا 10 درصد کم کند
برای هزاران سال ما از نمک برای طعم بهتر غذاها استفاده کردیم. ما برای بقا و عملکرد خوب به مقداری نمک در رژیم غذایی خود نیاز داریم اما نمک بیش از حد عواقبی برای سلامتی دارد. نمکی که همه ما روی چیپس یا تخممرغ میزنیم از نظر علمی به عنوان ماده معدنی کلرید سدیم شناخته میشود. سدیم و کلرید از مواد مغذی ضروری هستند. ما کلرید را از بسیاری از غذاها میگیریم اما سدیم را بیشتر به شکل نمک مصرف میکنیم.
ما برای عملکردهای حیاتی بدن مانند حفظ تعادل، به هر دو نیاز داریم. اگر سطح سدیم شما خیلی پایین بیاید میتواند باعث گرفتگی عضلات، حالت تهوع، استفراغ و سرگیجه شود و در موارد شدید اگر درمان نشود میتواند منجر به شوک، کما و حتی مرگ شود.
اما مصرف بیش از حد سدیم هم باعث ایجاد مشکلاتی میشود. میتواند منجر به جمع شدن مایعات در خون شود که باعث افزایش فشار در رگهای خونی و افزایش فشار خون میشود. فشار خون بالا بر رگها و اندامهای خونی فشار وارد میکند و خطر سکته مغزی، بیماریهای عروق خونی، حملات قلبی و بیماریهای کلیوی را افزایش میدهد.
با این حال اکثر مردم از نمک در رژیم غذایی خود استفاده میکنند. بیشتر بزرگسالان برای نیازهای ضروری بدن روزانه به کمتر از 2 گرم نمک نیاز دارند. WHO حداکثر روزانه 5 گرم یا کمتر (زیر یک قاشق چایخوری) نمک را توصیه میکند. اما در انگلستان میانگین 8.6 گرم است. مصرف بیش از حد این ماده معدنی ساده هر ساله به هزاران سکته مغزی، حمله قلبی و مرگ منجر میشود.
حدود یک چهارم نمکی که میخوریم از نمکی است که هنگام آشپزی به غذا اضافه میکنیم. نمک طعم همه چیز را بهتر میکند، طعم و عمق غذاها را افزایش میدهد و طعم تلخ را از بین میبرد. مطالعه اخیری که توسط دکتر یون جونگ پارک از بیمارستان دانشگاه ملی کیونگپوک کره جنوبی انجام شد، نشان داد که کاهش مقدار نمک خطر ابتلا به برخی بیماریهای قلبی را تا بیش از 10 درصد کم میکند.
چگونه مصرف نمک را در رژیم غذایی خود کم کنیم
خبر خوب این است که اگر میزان نمکی که به وعدههای غذایی خود اضافه میکنیم را به آرامی در طی چند هفته کم کنیم، جوانههای چشایی ما میتوانند با این تغییر سازگار شوند، بنابراین ادراک ما میتواند با نیاز به نمک کمتر سازگار شود.
یکی دیگر از راههای ساده برای کاهش مصرف نمک این است که فقط به قسمت بیرونی غذا نمک اضافه کنید. این کار به حل شدن نمک کمک میکند و به جوانههای چشایی سریعتر پاسخ میدهد، به این معنی که از نمک کمتر، نمک قویتری دریافت میکنیم. اضافه کردن بعضی از سبزیجات یا گیاهان به غذا، راهی برای افزایش طعم غذا بدون استفاده از مقادیر زیاد نمک است.
بنابراین 75 درصد دیگر نمکی که میخوریم از کجا میآید؟ پاسخ غذاهای فرآوریشده و بستهبندی شده است که از نمک برای ماندگاری بیشتر غذاها استفاده میکنند. اما فقط غذاهای با طعم شور مانند چیپس و غذاهای خوش طعم مانند گوشتهای فرآوری شده نیستند که در مصرف نمک اضافی نقش دارند. محصولات شیرین قابل نگهداری مانند کیک و کلوچه میتوانند مقادیر زیادی نمک در خود داشته باشند حتی اگر طعم شوری نداشته باشند.
در زمان خواندن برچسبها، به یاد داشته باشید که سدیم روی برچسب مواد غذایی تنها بخشی از نمک است. 5 گرم نمک یا کمتر که WHO توصیه میکند معادل 2000 میلی گرم سدیم است.
در سالهای اخیر، نمک خوراکی ساده با چندین نوع نمک دیگر در بازار ملحق شده است: نمک دریایی، نمک صورتی، نمک هیمالیا، نمک سلتیک و نمک سیاه. این محصولات اغلب ادعا میکنند که بر اساس مواد معدنی اضافی، فواید سلامتی زیادی دارند اما در نهایت، آنها سرشار از سدیم هستند و در صورت مصرف بیش از حد، نتایج مشابهی مانند نمک خوراکی برای سلامتی شما ایجاد میکنند.
نکته اصلی این است که هر کاهش کوچکی در مصرف نمک میتواند به کاهش خطراتی که برای سلامتی شما دارد، کمک کند و اگر بیش از میزان توصیه شده نمک می خورید، هرگز برای کم کردن مقدار آن دیر نیست.
تصاویر نویسندگان دیدگاه از Gravatar گرفته میشود.