رایجترین آزمایش های هورمونی : هورمون تیروئید + پرولاکتین
دانستن اطلاعاتی در حیطه آزمایش های هورمونی به ما کمک خواهد کرد تا اهمیت این چکاپ را بهتر درک کنیم. آگاهی از نقش برخی از هورمون و چگونگی عملکردشان در بدن به ما دید بازتری از سلامت بدن و آزمایشات مربوط به آن خواهد داد. زمانیکه از هورمونها صحبت میکنیم، نگاه ما به سمت جوشهای روی صورت، بهم ریختن تعادل همیشگی بدن و … میرود، که این باور ذهنی چندان هم بیربط نیست.
نقش هورمونها و اثرات آنها بر بدن
بهطور کلی نقش هورمونها رساندن پیامهای شیمیایی بدن است، این فرآیند توسط غددها صورت میگیرد و بسته به درونریز و برونریز بودن آنها از طریق جریان خون به بافتها و اندامها خواهند رسید. به این ترتیب مشخص است که هورمونها دارای نقش بسیار کلیدی هستند که بسیاری از فرآیندهای اصلی بدن مانند متابولیسم، تولید مثل و … را به نوعی در کنترل خود دارند. بهم خوردن چنین نقش مهمی مسلماً دارای علائم بسیار گستردهای خواهد بود، که بسته به نوع این علائم میتوان تشخیص داد که کدام هورمون یا غده نقش خود را به درستی ایفا نمیکند.
رایجترین آزمایش های هورمونی
آزمایشهای هورمونهای تیروئید و پرولاکتین از رایجترین آزمایش های هورمونی و در عین حال حائز اهمیت به حساب میآیند. از این رو قصد داریم در این بخش به نکات کوتاه، اما مهم در خصوص این دو آزمایش اشاره کنیم.
آزمایش هورمونهای تیروئید
میزان سوختوساز بدن بر پایه هورمون تیروئید است. این هورمونها سوختوساز قندها و چربیها را افزایش داده و باعث تحریک ساخت پروتئین میشوند، در نتیجه این هورمونها برای رشد بدن ضروریاند. مشاهده هرگونه اختلال در این خصوص با انجام یک آزمایش ساده (گرفتن خون) برای هورمون تیروئید امکانپذیر است. هرچند انجام آزمایش هورمونهای تیروئید نیاز به رعایت محدودیت مصرف غذا و مایعات ندارد، اما به علت اثری که افزایش چربیهای خون بر نتایج آزمایشهای تیروئید دارد، بهتر است حداقل 3 ساعت قبل از آزمایش غذا نخورید. همچنین در صورت مصرف دارو، حتماً باید با پزشک خود در مورد آن گفتوگو کنید تا در صورت نیاز آزمایشگاه را از این موضوع مطلع سازید.
آزمایش پرولاکتین
پرولاکتین که از بخشی از مغز (غده هیپوفیز) ترشح میشود، هورمونی است که در طی دوره حاملگی و شیردهی 10 الی 20 برابر افزایش مییابد. انجام این آزمایش در اختلالات هورمونی از جمله بهم خوردن نظم عادت ماهیانه در خانمها و نیز بیماران مشکوک به سرطان پستان یا تومور هیپوفیز کمک کننده است. بیماران لازم است که نکات زیر را پیش از انجام این آزمایش رعایت کنند:
- باید حداقل 2 ساعت و حداکثر 3 ساعت بعد از بیدار شدن از خواب نمونه خون بدهند. نمونههایی که زودتر از این زمان تهیه شوند افزایش ناشی از خواب را نشان خواهند داد.
- شب قبل از آزمایش لباس گشاد و راحت پوشیده و از پوشیدن لباسهای تنگ خصوصاً در ناحیه سینه اجتناب نمایند.
- معاینه و نیز تحریک پستانها طی 24 ساعت قبل، موجب اشتباه در نتیجه آزمایش میشوند.
- بیماران باید از نزدیکی و تماس جنسی در شب قبل خودداری کنند.
- طی 12 ساعت قبل از انجام آزمایش از ورزش و فعالیتهای شدید بدنی خودداری نموده و مصرف قرصهای ضدبارداری، کلروپرومازین و متیل دوپا را پس از مشورت با پزشک معالج قطع نمایند.
- استرس در زمان انجام آزمایش خصوصاً در طی 30 دقیقه پیش از آن موجب نتایج اشتباه میشود، از اینرو بیماران باید استرس خود را در زمان آزمایش به حداقل برسانند.
من قبل از عادت بشم ازمایش هورمونی دادم جواب میده من نمیدونستم روز سوم پریود بدم
ممنون از اطلاعات مفیدتون …اما من یه سوال دارم ایا همه آزمایشهای هورمونی رو میشه روز سوم پریودی انجام داد یا هر کدوم روز خاصی باید انجام بشه ؟
پزشک من کلی ازمایش هورمونی نوشته و تاکید کردن روز سوم پریودی انجام بدم برای ازمایشی مثل پرولاکتین مشکلی نیست تو این روز انجام بشه؟
برای آزمایش پرولاکتین باید ناشتا بود؟
خیلی ممنون از این مطلب مفیدتون
متاسفانه اطلاع رسانی در مورد این آزمایش ها خیلی کمه
بسیار مفید و کاربردی.ممنونم.اما فکر کنم برای آزمایش دوم زمان عادت ماهیانه نیز بسیار مهم است. یعنی باید روز دوم عادت ماهیانه این آزمایش انجام شود.