20 جمله مخرب روان کودکان که والدین هرگز نباید آنها را بیان کنند
اگر میخواهید در تربیت فرزندان خود به بهترین شکل موفق شوید، همیشه قبل از گفتن هر جملهای به آنها، دوباره فکر کنید! همچنین اگر به سلامت روحی و شخصیتی آنها اهمیت میدهید، در ادامه به همراه دینو با 20 جمله مخرب روان کودکان که والدین هرگز نباید آنها را بیان کنند، آشنا شوید. با رعایت این موارد شما نقش خود را به درستی ایفا کردهاید.
20 جمله مخرب روان کودکان
این حقیقت بر کسی پوشیده نیست که فرزندپروری به طرز غیرقابل انکاری دشوار است. به خصوص در شرایط فعلی که به دلیل قرنطینه خانگی مدارس و مهدکودکها تعطیل هستند و کودکان شما 24 ساعته در کنار شما وقت میگذرانند. چنین شرایطی میتواند فشار روانی شما را بیشتر از همیشه کند. متاسفانه بسیاری از اوقات این حجم اضافی استرس پس از مدتی ممکن است به شکلی که قصد ندارید بروز کند. احتمالا روزی که انرژی کمتری داشته باشید، با آنها بدخلقی کنید و جملاتی را بگویید که منظور شما نیستند. نباید فراموش کنید که همیشه قبل از گفتن هر چیزی به فرزندان خود، دوباره فکر کنید. اگر میخواهید رابطه خوب مداومی با آنها داشته باشید، همواره 20 جمله مخرب روان کودکان که والدین هرگز نباید آنها را بیان کنند را به خاطر داشته باشید.
1. تو خودخواهی.
در حالی که تمامی بچهها هر از گاهی ممکن است خودخواهانه رفتار کنند؛ اما، گفتن این جمله که تو خودخواه هستی، میتواند باعث ایجاد ترومای روانی مادامالعمر در آنها شود. این مهم است که والدین رفتار شفافی داشته باشند و نشان دهند که از آن چه کودک انجام داده است، ناراحت شدهاند. با این وجود نباید این حالت را به شخصیت او نسبت داد.
2. ای کاش هیچ وقت به دنیا نمیآمدی.
مهم نیست که چقدر از رفتارهای فرزندان خود ناامید شدهاید، هرگز پذیرفتنی نیست که به آنها بگویید آرزو دارید هرگز به دنیا نمیآمدند. این جمله مخرب روان کودکان، رنجی دائمی در آنها به وجود میآورد. وقتی احساس ناامیدی میکنید به سادگی خود را از شرایط دور کنید تا ناراحتی شما فروکش کند و بتوانید با آرامش به رفتار او پاسخ دهید.
3. چرا نمیتوانی بیشتر شبیه خواهر و برادرت باشی؟
رقابت خواهر و برادر بخش مهمی از فرآیند رشد در بسیاری از خانوادهها است. زمانی که والدین به طور فعال این موضوع را بین فرزندانشان ترویج میکنند، همیشه باعث آسیب میشوند. مقایسه کودک میتواند باعث ایجاد این باور در او شود که از درون خود به اندازه کافی خوب نیست و نقص دارد.
4. تو احمقی.
اگر نمیخواهید به طور دائمی به رابطه خود با فرزندانتان آسیب برسانید، هرگز به آنها نگویید که احمق هستند. شما ممکن است در میان عصبانیتتان این جمله را بگویید؛ اما، آسیب آن سالها طول خواهد کشید. چنین باوری میتواند عقاید اصلی کودک در مورد خود را در جهت منفی تغییر دهد.
5. تو مرد خانه هستی.
حتی اگر منظورتان این است که شوخی کنید، گفتن این حرف به فرزندتان یک فشار ناخواسته بر او وارد میکند. مخصوصا اگر که آنها در حال حاضر با استرس یک شکاف خانوادگی روبرو باشند. این فشار بیش از حد به کودک باعث میشود او تلاش کند تا نقشی را که هنوز نمیتواند و همچنین نباید داشته باشد، بازی کند. چنین حالتی معادل با اضطراب درونی خواهد بود.
6. تا وقتی غذایت را تمام نکردی از دسر خبری نیست.
درست است که شما نمیخواهید بچهها مواد غذایی را هدر دهند؛ اما بدانید که اجرای قانون «بشقاب تمیز» در خانه، میتواند از نظر استقلال و عادتهای غذایی فرزندتان دارای پیامدهای منفی باشد. شما در واقع در حال ایجاد تهدید درک نشدن فرزندتان هستید و نیازهای او را نادیده میگیرید. در عوض میتوانید به کودکان خود بگویید که اگر تصمیم بگیرند غذای خود را اول تمام کنند، میتوانند انتخاب کنند که دسر بخورند.
7. عجله کن.
بیرون کشیدن هر روز بچهها از خانه مخصوصا برای رفتن به مدرسه واقعا طاقتفرسا است. با این حال بدانید که گفتن عجله کن در واقع باعث ایجاد انگیزه در آنها نخواهد شد. این عبارت استرس و اضطراب بیشتری را در کودکان ایجاد میکند. شما میتوانید با خلق یک بازی به بچههای خود انگیزه دهید. به آنها بگویید هر کدام سریعتر حاضر شد، میتواند جایزه مورد علاقه خود را دریافت کند.
8. با خودت چه کار کردی؟
با این که ممکن است شما طرفدار رنگ موی جدید یا حلقه بینی فرزند خود نباشید، زمانی که مکالمه خود را با این سوال متهمکننده شروع میکنید، ارتباطتان را خاموش کردهاید. فرزند شما احساس خواهد کرد که دائما در حال قضاوت شدن است و به اندازه کافی خوب نیست. کودکان به راحتی باور میکنند که اگر به اندازه کافی برای والدین خود خوب نباشند، به اندازه کافی برای دیگران نیز خوب نخواهند بود.
9. گریه نکن.
آیا تا به حال به شما گفته شده که گریه کردن خود را متوقف کنید؟ آیا این جمله تا به حال کمکی به شما کرده است؟ چنین عبارتی برای فرزندان شما گیجکننده خواهد بود. چنین رفتاری باعث میشود آنها کمتر به سراغ شما بیایند و تنهایی با مشکلات خود مبارزه کنند.
10. بچه نباش.
بلوغ از تجربه ناشی میشود، نه از این که به بچههای خود بگویید که آنها نابالغانه رفتار میکنند. بیان مواردی از این دست برای کودکان مضر است؛ زیرا، احساس آنها را بیاعتبار میکند. ادامه این رفتار، به فرزندان شما میآموزد که احساسات واقعیشان اهمیتی ندارد و باید کنار گذاشته شود.
11. تو در کارت بهترین هستی.
اگر به فرزندان خود میگویید که آنها در حال حاضر در کار خود بهترین هستند، در حال شکل دادن تصور غلطی هستید که باعث ایجاد تصویر اشتباه از واقعیت او میشود. این کار بدتر از این است که هرگز آنها را ستایش نکنید! چنین فشاری به عنوان بهترین بودن برای برتری مداوم، یک عامل مهم در اضطراب کودکان است. همچنین میتواند منجر به ترس از عدم موفقیت، نگرانی از ناامید کردن شما و عدم تمایل به امتحان کردن چیزهای جدید شود.
12. تو مشکلی نداری.
گفتن این جمله مخرب روان کودکان که حال تو خوب است و مشکلی نداری درست زمانی که کسی صدمه دیده یا گریه میکند، اغلب به عنوان پاسخی ناخودآگاه تلقی میشود. با این حال، شما باید تمام تلاشتان را برای خودداری از بیان این عبارت به فرزندان خود انجام دهید. وقتی اتفاقی که برای آنها رخ داده، به طور واقعی آنها را به چالش میکشد، باید احساس آنها را درک کنید. بچهها برای شکلگیری شخصیتشان در زندگی به باور شدن، پذیرش، تفکر آزاد، بیان احساسات و اشتباه کردن نیاز دارند.
13. چرا نمیتوانی هیچ کاری را درست انجام دهی؟
اگر چه این جمله در نگاه اول مانند یک سوال به نظر میرسد؛ اما باید بدانید که در واقع بیانی متهمکننده است. شما در حقیقت در حال تایید این موضوع هستید. والدینی که این جمله را به فرزندان جوان خود میگویند، نباید تعجب کنند که آنها نتوانند کارهایشان را به درستی انجام دهند.
14. من حرفایت را باور نمیکنم.
اگر میخواهید فرزندانتان با شما احساس راحتی کنند و برای بیان مشکلاتشان به سراغتان بیایند، سعی کنید شروع به پذیرش و باور عقیدههای آنها کنید. بچهها به سرعت یاد میگیرند که کارهایشان را از شما پنهان کنند. وقتی شما از این جمله استفاده کنید، بیاعتمادی را شروع کردهاید. اگر فرزند شما دروغ بگوید، به این معنی است که به شدت روابط شما آسیبپذیر خواهد شد. به جای متهم کردن آنها از کودکان بخواهید جزئیات بیشتری درباره آن چه که اتفاق افتاده است، ارائه دهند. این روش میتواند به تقویت گفتگوی سازنده کمک کند.
15. هیچ چیزی برای ترسیدن وجود ندارد.
همه ما ترس و نگرانیهای مخصوص به خود را داریم. گفتن این که تو نباید از چیزی بترسی، در حقیقت بیان یک تجربه بیاعتبار است. با این جمله شما نه تنها نگرانیهای احساسی آنها را برطرف نمیکنید؛ بلکه، این پیام را میفرستید که مشکلی وجود ندارد و این یعنی عدم صداقت!
16. تو تنبلی.
میتوانید مطمئن باشید که تمامی بچهها هر از گاهی برای انجام دادن کارهایشان تنبل میشوند. با این حال، گفتن این جمله به کودک، فقط باعث میشود احساس کند هیچ راهی برای تغییر وجود ندارد و از تلاش کردن ناامید شود. والدین هرگز نباید به فرزندانشان برچسب بزنند. این کار میتواند بر شکل دادن یک تصویر واقعی از هویت کودک توسط خودش، تاثیر منفی بگذارد.
17. باید به کسانی که ما میگوییم بغل یا بوس بدهی.
با این که ممکن است شما بخواهید فرزندانتان نسبت به دوستان یا اعضای خانواده رفتار محبتآمیزی داشته باشند؛ اما، تحت فشار قرار دادن آنها هرگز درست نیست. مجبور کردن آنها برای بغل کردن یا بوس دادن به دیگران ذاتا بیاحترامی به مرزهای شخصی کودکان است. اصرار داشتن شما به رفتار فرزاندانتان مطابق با خواستههای دیگران در مورد حریم شخصی و نحوه ابراز محبت آنها میتواند این مرزها را ضعیف کند. چنین حالتی بسیار خطرناک و دارای پیامدهای منفی در آینده کودک است.
18. تو باید خجالت بکشی.
کودک شما مجبور است هر از گاهی به خاطر اشتباهات و رفتارهای ناپسند خود احساس شرمندگی کند. با این حال نباید هرگز به آنها بگویید که باید چنین احساسی داشته باشند. این رفتار بیانگر این است که احساسات شما از حس درونی ناراحتی فرزندتان مهمتر است.
19. من اگر جای تو بودم این کار را نمیکردم.
وادار کردن فرزندانتان به انتخابی که آنها نمیخواهند، به ویژه با زبانی تهدیدآمیز، میتواند پیامدهای جدی در دراز مدت داشته باشد. وقتی این عبارت را بیان میکنید، به صورت غیرمستقیم به آنها میگویید که به تواناییهای تصمیمگیری آنها ایمان ندارید. ادامه این روند باعث ضعف در قدرت تصمیمگیری کودکان میشود.
20. تو باید بهتر عمل میکردی.
این درست است که در بعضی از موارد کودک شما میتواند عملکرد بهتری داشته باشد؛ اما توجه داشته باشید گفتن این که تلاشهای آنها کافی نبوده است، میتواند باعث شود فرزندانتان احساس بدی در مورد تواناییهای خود داشته باشند. ادامه این روند در طولانی مدت سبب بروز بحران هویت در افراد خواهد شد. خیلی بهتر است که به جای این جمله، عشق بیقید و شرط خود را به آنها ابراز کنید تا بدانند که شما دوستشان دارید و از آنها حمایت خواهید کرد. در غیر این صورت آنها همیشه احساس ناکارآمدی خواهند داشت.
نظر شما درباره این 20 جمله مخرب روان کودکان چیست؟ همچنین برای تربیت فرزندان خود به بهترین شکل، چه راهکارهایی را میشناسید؟ دیدگاهها و تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
منبع: Best Life
بیشتر بخوانید: بهبود ارتباطات اجتماعی کودکان منزوی: چگونه مشکل دوست پیدا کردن فرزندتان را حل کنید
بیشتر بخوانید: 5 قانون ساده از پزشکان که برای سالم بزرگ کردن کودک باید به آنها توجه کنید
اغلب ما ایرانیان با این جملات بزرگ شده رشد کردیم و اینها جملات روزمره دوران کودکی و حتی بزرگسالی ماست نکته فاجعه بار اینست اغلب چاشنی جملات بالا ناسزاها و فحش های رکیک جنسی اجدادی و اهانت امیزی است که از اطرافیان و اقوام و والدین ما به ما گفته شده انوقت از چنین جامعه اسیب دیده ای چه انتظاری در رفتارهای اجتماعی انها دارید؟ روز و حال خودمان را ببینیم و دلمان برای نسل اینده بسوزد.